Menu

A KÖLTŐNEK AJÁNLOTT MŰVEKBŐL, DEDIKÁCIÓKBÓL

Csorba Győző könyvtárának jelentős része a neki ajánlott kötetekből áll, korának költői, írói Pécsről és az ország minden részéből küldtek neki műveikből, s Csorba viszont, nekik. A sok-sok könyvből néhányat tudunk csak kiemelni.

Weöres Sándor és Csorba barátsága Pécsről indult, s egy életen át tartott. Ennek korai bizonyítéka a fenti ajánlás, melynek története: Csorba 1942. januárban meglátogatta beteg barátját, begyújtott a kályhájába, teát főzött neki, s cigarettát is töltött. (Akkor még Csorba is dohányzott.) Hálából kapta Weörestől az eseményt megörökítő rögtönzéssel a ma már ritkaságnak számító kötetet.

Szántó Tiborhoz is egy életen át tartó barátság kötötte. A Dunántúl fiatal szerkesztőjének Csorba volt a mentora. Olyannyira, hogy minden korai Szántó-kötetet annyiszor átnézett-megbeszélt az íróval, hogy sok novelláját szinte fejből tudta. A dedikációban ezért írja Szántó, hogy a könyvet nem ő adja Csorbának, sokkal inkább tőle kapta.

Takáts Gyulával, a kaposvári költőtárssal 1947-1948-as olasz úton alakult ki a halálig tartó „testvéri szeretet”. A töretlen barátságot a közel 40 évvel később keltezett dedikálás is bizonyítja.

Galsai Pongrác is a Dunántúl szerkesztőségében ismerte meg Csorbát. Az író gargantuai alkata, étvágya, életkedve lenyűgözte Csorbát, aki mindig örömmel hallgatta Galsai adomáit, kalandos-vidám történeteit.

Bertók László Csorba legkedvesebb pécsi barátja, Kossuth-díjas alkotótársa, a költő bibliográfusa, a Csorba-hagyatékban talált versek kötetbe szerkesztője.

Tüskés Tibor, a Jelenkor legendás szerkesztője, Csorba munkatársa, monográfusa, a posztumusz Csorba-kötetek sajtó alá rendezője. Ahogyan Tüskés a dedikációban írja: közös évek, közös munka, közös harcok társa.

Bertha Bulcsu a Jelenkor korai időszakában alakult baráti-alkotói kör tagja, Csorba szeretett ifjú társa, később budapesti segítője, akinek a költő a „jó szelleme”, „példamutató szerkesztőtársa” volt.

Lázár Ervin olyan alkotótárs volt, akivel szintén a korai Jelenkorból datálódik a barátság, amely olyan erős volt, hogy Csorba még a kisebb-nagyobb feledékenységeket, határidő-csúszásokat, hanyagságot is megbocsátotta, s mindig örömmel fogadta tőle a vidám-humoros dedikációjú könyveket, képeslapokat.

Nemes Nagy Ágnes az 1947-1948-as olasz tanulmányúton megismert társ, barátságukat több oda-vissza dedikált kötet őrzi.
Parti Nagy Lajos egyik a legfiatalabb és legtehetségesebb alkotótársak közül, aki mindig szeretettel és hálával emlékezik pécsi mesterére. Csorba már halálos betegen feküdt ágyában, mikor a „hullámzó Balatont” kapta Parti Nagytól.

A Csorba Győző és barátai című kötet Csorba és legjobb budapesti barátai közötti levélváltásokat tartalmazza, melyek érdekes kordokumentumok is egyben. A levelek az egymásnak dedikált kötetek értékelését, megköszönését is tartalmazzák.

 

Weöres Sándor: A teremtés dícsérete.
Pécs, 1938.
Weöres Sándor ajánlása 1942-ből.
Szántó Tibor: Boziéres-i lehetetlenségek.
Budapest, 1957.
Szántó Tibor dedikációja.
Takáts Gyula: A rejtett egész.
Budapest, 1984.
Takáts Gyula „testvéri szeretet”-teljes ajánlása.
Galsai Pongrác: Egy hipochonder emlékiratai
(Bp., 1974.) ajánlása Csorba Győzőnek és feleségének.
Bertók László: Ha van a világon tető.
Pécs, 1992.
Bertók László dedikációja atyai jó barátjának
és feleségének, Margitkának.
Tüskés Tibor: A Jelenkor indulása
(1958-1964). Tatabánya, József Attila
Megyei Könyvtár, 1995.
Tüskés Tibor ajánlása a Mesternek,
az együtt eltöltött időre emlékezve
Bertha Bulcsu tisztelgése hajdani
munkatársa, barátja előtt. 1965.
Lázár Ervin, a régi barát egyik gyerekkönyvének dedikációja.
1976.
Nemes Nagy Ágnes baráti ajánlása
1984-ből.
Parti Nagy Lajos: A hullámzó Balaton.
Pécs, 1994.
Tanítványi tisztelettel ajánlja kötetét
Parti Nagy Lajos.
Csorba Győző és barátai. Budapesti levelek Pécsre.
Pécs, 2006.

 

 

Hozzászólás

    Powered by Wordpress. Redesign Theme by RT
    %d blogger ezt szereti: